Theater Merlijn sluit zijn deuren

APELDOORN – Theater Merlijn aan de Ruysdaellaan in de wijk Orden sluit nog voor het nieuwe jaar zijn deuren. Daarmee verliest Apeldoorn een uniek vestzaktheater dat plaats bood aan 60 toeschouwers.

Aad van der Waal, alias Merlijn, was al voorzichtig begonnen aan afbouwen, maar de toestand van het gebouw waarin Merlijn huisde is naar zijn mening van dien aard dat een langer verblijf onwenselijk is. Nu er een einde komt aan een tienjarig contract, verdwijnt Merlijn van het toneel.

Met name lekkage heeft Merlijn parten gespeeld. Dit jaar was het verschillende keren raak. Twee zomerse hoosbuien zetten het vestzaktheater en de theatervloer onder water. Daardoor verhuisde theaterschool Merlijn deze nazomer naar de Fotovakschool aan de Henri Dunantlaan. Verder gaan vinden Aad van der Waal en zijn vrouw Annemarie Gerritsen geen optie. Het aantal leerlingen nam af, mede doordat Van der Waal zich steeds meer toelegde op het schrijven van poëzie, toneelstukken en proza. Daarmee gaat Van der Waal verder. Verder is hij beschikbaar voor projecten elders (Markant deed onlangs een beroep op hem) en heeft hij met de kerngroep van Merlijn die uit studenten bestaat nog het een en ander in het vat. ,,Natuurlijk doet het afscheid je emotioneel wat”, zegt de theatermaker. ,,Rationeel zeg ik: het is ook goed geweest zo.”

Tim Koldenhof Producties dat ook in het pand is gevestigd neemt een haf jaar de ruimte in die Merlijn achterlaat. Daarna verhuist Koldenhof met zijn bedrijf naar het Zwitsalterrein.

(Bron: De Stentor)

SP.141224.01